Overclockers i LuleåKontakta oss

Mitt kontoLogga in
Kundkorgen () Summa: 0 kr

Köpguide bärbar dator

När du skall köpa en bärbar dator så kanske det känns som det är väldigt mycket att hålla reda på. Men i huvudsak så är det tre beslutsområden som vanligtvis påverkar ditt beslut och dessa är; priset, användningsområdet samt dina personliga prioriteringar.

Med denna köpguide hoppas vi på Overclockers att ni som kund kan hitta den bärbara dator som ni är ute efter, då köpguiden kommer ta upp några av de många skillnader som finns mellan attributen hos de bärbara datorerna.

Storleken på datorskärmen

Som marknaden ser ut idag så finns det många bärbara datorer att välja på och storleken på deras datorskärmar varierar allt ifrån stora 17” skärmar till små Netbooks som har en skärmstorlek på 10”. Självklart så skall du välja den skärmstorlek som passar just ditt användningsområde. Ser du på mycket film så är det till exempel bra med en stor skärm, gärna 15” eller större och med Full HD (dvs. 1920x1080 bildpunkter) men är du dock ute efter en lätt och portabel dator så skall du satsa på de bärbara datorerna med mindre skärmstorlekar (under 15”).

Batteritid

Den bärbara datorns batteritid baseras på en kombination av hur stort batteri som medföljer den bärbara datorn men även hur strömsnåla komponenterna i datorn är. Batteritiden påverkas även av vad du använder datorn till, använder du datorn mycket till spel eller film som tenderar att stjäla mycket ström eller sitter du mest med Office dokument? Hur pålitlig vill du att datorn skall vara? Nöjer du dig med att datorn klarar sig mellan vägguttagen i ditt hem eller vill du kunna köra från morgon till kväll på en och samma laddning?

Notera att ju strömsnålare en bärbar dator är så tenderar den att prestera sämre i jämförelse med datorer som har en högre strömförbrukning och kortare batteritid. Då strömsnålare datorer tenderar ha lägre presterande processorer och grafikkort monterade samtidigt som datorn (oftast) har en mindre skärm, vilket är ingredienserna för att få en låg strömförbrukning och längre batteritider med prestanda som uppoffring.

En lösning så klart på för kort batteritid är att köpa in ett extra batteri som reserv eller en extra strömadapter att ha på jobbet för att slippa släppa med den extra vikten.

 

Anslutningsmöjligheter

Att titta på anslutningsmöjligheterna kan vara ett stort hjälpmedel för att kunna utesluta ett stort antal bärbara datorer bland ditt urval, baserat så klart på vad du önskar kunna koppla upp din dator till. Önskar du t.ex. ha möjligheten att koppla upp dig till en projektor eller en större TV-skärm? Eller har du behov av en minnekortläsare för att kunna föra över bilder snabbt och enkelt från ett minneskort till dator? Antalet usb-portar och typ av usb-port varierar även på modellerna. Så innan du väljer din bärbara dator, kontrollera att de anslutningsmöjligheter som du önskar finns med!

 

Prestanda

Precis som prestandan på de stationära datorerna så påverkas prestandan på de bärbara datorerna beroende på vilken processor, grafikkort samt mängden internminne som är monterad i datorn. Den enklaste metoden att avgöra vilken bärbar dator som du skall välja baserat på dess prestanda är helt enkelt att ställa frågan; Vad ska du använda din bärbara dator till? Skall du använda den för att se film, spela datorspel eller arbeta med tyngre redigerings program så rekommenderar vi så klart de bärbara datorerna med högre prestanda medan en bärbar dator som du kommer använda främst för att svara på mejl, surfa eller använda enklare Office program inte behöver vara lika kraftfull som underhållningsmaskinerna.

Vad som är värt att notera är att vissa bärbara datormodeller har (om än begränsad) möjligheten att uppgraderas i form av SSD diskar och mer internminne.

 

Pris

I huvudsak så skall du veta att när du köper en bärbar dator så betalar du mer för prestandan i din bärbara dator än om du hade valt att köpa en stationär dator, du slipper dock köpa tillbehören.

Priset på en bärbar dator påverkas av många faktorer, dels storlek, prestanda, märke o.s.v, men en enkel tumregel som du kan använda dig av är att en bärbar dator kan antingen vara liten & kraftfull därmed dyr eller så kan datorn vara liten & billig men istället har den en begränsad prestanda. Du kan inte få allt samtidigt, du måste därför prioritera vad som är viktigast för dig!

En bärbar dator varierar i prisklasser från 3000 kronor upp till över 20000 kronor (baserat på vilket märke och innehållet som finns i datorn).

 

Vikt

Tyngden avgörs främst på storleken av din dator där den lilla Netbooken har en vikt på strax över 1 kg, medans en fullstor bärbar dator med 17” skärm väger strax under 5 kg. Det kanske inte låter så mycket med en 4 kg skillnad, men beakta istället skillnaden på om du nu skall behöva bära med dig datorn större delen av dagen eller bara flytta på den en enstaka gång hemmet!

 

Design

Det är en ren personlig fråga om vad du som enskild köpare anser är snyggt eller inte. Vad vi föreslår är att du även tittar lite på ergonomi, därför att du kommer använda din bärbara dator mycket framöver och då är det viktigt att du trivs med datorn.

 

Garantier och support

Det kan också vara värt att kolla upp vad du får med förutom den bärbara datorn vid ditt inköp. Hur lång garanti får du med datorn? Vilken typ av serviceavtal följer med om något skulle gå fel? Hanterar tillverkarna sina egna serviceåtaganden av datorer lokalt eller inte?

 

Övrigt

Din bärbara dator är kanske robust men den är inte oförstörbar, så vår rekommendation är att du även köper en bra datorväska eller vadderat fodral som ger extra skydd till de stötkänsliga komponenterna i din bärbara dator. Kom även ihåg att vid jämna mellanrum ta en backup på innehållet av din dator så slipper du bli av med din data när väl olyckan är framme, USB-lagringsenheterna idag har både blivit större och billigare och kan vara ett bra substitut till brända skivor.

Genom att klicka på följande länk så kommer ni kunna se vårt sortiment av bärbara datorer