Overclockers i LuleåKontakta oss

Mitt kontoLogga in
Kundkorgen () Summa: 0 kr

Köpguide datorkomponenter

Så du har bestämt dig för att bygga din egen dator från grunden? vad kul! Vi på OC vill därför hjälpa dig med några tankebanor och frågeställningar för att underlätta ditt val av datorkomponenter till din dator. Vi hoppas att våra tips skall kunna leda er igenom djungel av olika datorkomponenter som finns där ute på marknaden, och i slutändan ge er den bästa möjliga spelupplevelsen som vi tror ni söker efter.  Denna komponent guide är mer (som ni kanske märkt) inriktad mot speldatorer men fungerar även utmärkt som guide vid utformandet av andra datorer. En speldator dator består i huvudsak av åtta delar; datorchassi, nätaggregat, moderkort, processor, grafikkort, interminne, hårddisk och till sist ett kylningssystem.

   

OBS!!! Vad som fortfarande kan vara värt att överväga är att byta ut det integrerade ljudkortet från moderkortet, dels får du en bättre ljudupplevelse men du sänker även påfrestningen på själva processorn. Samt öka luftflödet i chassit genom att montera in fler kylfläktar och därmed få en bättre kylning av dina datorkomponenter. Du kommer även behöva ta ett mindre beslut om vilken typ av optisk läsare du vill använda till din speldator, antingen en DVD-läsare eller en Blue-ray.

Antalet kombinationer av komponenter som du kan ta fram är många, men vi vill upplysa er om några av de klassiska fallgropar som vi har påträffat och som våra kunder ofta frågar oss om. Allt för att ni skall behöva slippa göra om samma misstag när ni väljer era egna komponenter till er speldator.

 

Datorchassi

Som marknaden ser ut idag så finns det ett överflöd av olika datorchassin att välja på och priserna varierar allt från några hundralappar upp till tusentals kronor. Men det är så klart inte bara priset som skiljer chassina åt utan även storleken på chassi.

Från de fullstora ATX chassin som rymmer i stort sett alla datorkomponenter som finns ute på marknads och som är bäst utformad för att skapa ett bra luftflöde och därmed kylning av ditt system. Till mer designmässiga alternativ med attribut som öppna sidor på datorchassin med hjälp av plexiglas, för att ni användare skall kunna se era datorkomponenter arbeta, till upplysta fläktar i olika färger m.m. till mer kompakta och minimala datorchassin som exempelvis formatet ITX som både är lätt och behändig at transportera.


Vad du som användare väljer att prioriterar är självklart upp till dig, men vad vi från OC vill förtydliga är att valet av datorchassi kommer påverka dina valmöjligheter av andra komponenter framöver t.ex. valet av moderkort som självklart måste passa i chassit eller vice verca. Så utgå inte enbart på utseendet när du väljer datorchassi utan tänk på vad du skall använda datorn till.

 

Moderkort

Moderkortet är själva grundstommen till din kommande speldator och valet av moderkort borde vara långsiktig, dels för att du som användare skall kunna ha uppgraderingsmöjligheter men också för att datorspel är påfrestande för moderkortet. Så det är ingen bra idé att snåla in på moderkortet som faktiskt skall driva resterande komponenter i din dator.

En annan faktor som är viktigt att du notera är att valet av moderkort är direkt beroende på vilken typ av processor som du vill använda i din dator, utöver vilken typ av chassi som du valt. Det som är väsentligt för er är att kunna urskilja är att moderkort från AMD använder sig av AM3+ socklar och moderkort från Intel använder 1155 socklar.

 

Så ha i åtanke när ni väljer en processor att den passar till moderkortets sockel typ eller att ni väljer ett moderkort som passar efter ert val av processor samt datorchassi.

 

 

Nätaggregat

Den här komponenten är inte så svår att välja ut, men det är inte ovanligt att nätaggregatet styrka överdrivs. Självklart så skall du inte snåla in på denna komponent då den skall förse datorkomponenterna i din dator med ström, men ett kvalitativt nätaggregat med en styrka kring 600W klarar av att driva alla system som innehåller ett grafikkort utan problem, det är också styrkan på nätaggregaten som vi använder på våra OC datorer upp till OC Game 600.

Det är först när du överväger att ha flera grafikkort som du kommer behöva ett nätaggregat på de högre styrkorna.

 

 

Maximera prestanda på din dator

I huvudsak beror prestandan på en dator av tre faktorer; grafikkortet, processorn och internminnet.

Processorns uppgift är att ta hand om gränssnittet och AI (Artificiell intelligens) på datorn och främst inom dataspel. AI inom dataspel hittar man vanligtvis inom dataspelsgenren FPS ”First Person Shooters” vilket skall se till att din karaktär och botarna i spel skall röra sig realistiskt.


Grafikkortet tar huvudsakligen hand om beräkningar och uppvisning av de grafiska elementen, med stöd från processorn.

Internminne, eller RAM som det ofta kallas är inte så mycket om hastighet (Även om det ger en liten effekt) utan det handlar om att ha tillräckligt mycket minne, till programmen eller spelen som du vill ha på datorn. Om du inte har tillräckligt mycket internminne så kommer datorn att låna minne från ditt hårdiskutrymme och det får datorn att kännas seg.

 

Grafikkort

Vi anser att valet av grafikkort är den allra viktigaste beslutspunkten bland dina datorkomponenter då grafikkortet har en betydande påverkan på slutresultatet på din speldator. Några av de frågeställningar som vi tycker ni skall ställa er själva när ni skall välja grafikkort är:

 

Hur bra upplösning vill jag ha?

Styrkan som krävs från grafikkortet stiger nästan linjärt med den önskade upplösning, med andra ord så ju högre upplösning som du vill ha desto kraftfullare grafikkort kommer du att behöva. Det är ren matematik, där förklaringen ligger i att ju högre upplösning du väljer desto fler pixlar får du upp på din skärm, detta i sin tur kräver mer kraft för att beräkna var alla pixlar skall vara och om grafikkortet inte räcker till så kommer den i sin tur ta hjälp från processorn o.s.v. Vilket resulterar i att datorn uppfattas som långsam.

 

Skall jag använda mig av NVIDAs SLI eller AMDs Crossfire system i framtiden?

Vad dessa tekniska funktion egentligen går ut på är att koppla samman två stycken identiska grafikkort, som integrerar med varandra för att kunna köra spel ännu snabbare än vad enbart ett grafikkort kan presterat. Detta alternativ ser vi enbart för de hårdhudade gamers som tycker det är värt pengarna, då de grafikkort som är kompatibla med detta system tillhör de dyrare och idén är ju dessutom att köpa två. För att du dessutom skall kunna ha denna möjlighet så krävs det att du sett till att även moderkortet och nätaggregatet du valt är kompatibla för flera grafikkort. Om du dessutom inte anser att det är värt pengarna eller att du sällan byter komponenter på din dator, så är detta inget alternativ för dig. Dessutom då utvecklingen av dator komponenter är så pass snabb som den är idag, så är det enklast att bara bytta till ett bättre presterande grafikkort när det väl är dags.

 

Vad är för mig en acceptabel ljudnivå?

I de allra flesta grafikkort sitter det en fläkt som skall kyla ner grafikkortet för att undvika att de blir överhettade och i många fall lider dessa fläktar av bieffekten att vara högljuda. Lägger du då till ett extra grafikkort så kommer även ljudnivån öka med antalet.

 

Vilken typ av dataspelare är jag?

Inom spelvärlden finns det olika spelkategorier så kallade spelgenrer och vad som är vårt att notera är att de faktiskt har olika prestandakrav vilket kan underlätta ditt val av grafikkort.

Om vi tar t.ex. ett FPS ”First-Person-Shooter” spel så som Battlefield 3, Far Cry 3 eller något av de senare spelen från Call of Duty-serien så är den typ av spel de mest krävande, då dessa spel involverar ständig rörelse under spelet gång. Där en hög bildhastighet FPS ”frames per second” är en avgörande faktor för att garantera en smidig spelupplevelse och underlätta för dig att oskadliggöra dina fiender snabbt. Samma sak gäller för spelgenrer så som MMORPG (inkluderar WoW och Guild Wars) och rollspel som Skyrim.

Strategi-spel så som Starcraft 2, Warcraft 3, HoN, Dota m.fl. Tenderar ha ett mindre antal visuellt påverkande aktiviteter (så som flygande hylsor, rök, mynningseld m.m.) som pågår under spelets gång. Samtidigt som spelaren oftast spelar från en 3:e persons vy så är dessa spel inte lika grafikkrävande i jämförelse med ett FPS-spel.

Baserat på vilken speltyp som du spelar mest så kan du välja att spara pengar på att köpa ett grafikkort som är mer anpassat för din spelgenre, då det kan verka onödigt att ha ett starkare kort än vad det dina spel kräver. Men samtidigt om du väljer att satsa på ett grafikkort som skall klara av Fps-spel så har du helgraderat ditt kommande spelbehov om du nu skulle vilja prova en annan spelgenre.

Fortfarande osäker på vilket grafikkort du skall välja så kan du höra av dig till oss så skall vi försöka hjälpa dig hitta ett grafikkort som passar dit behov.

 

 

Processor

Visste du att majoriteten av de senaste dataspelen som finns ute på marknaden idag inte riktigt utnyttjar ett stort antal processorkärnor? Du behöver alltså inte lägga ner överdivet mycket tid på om du skall ta en six-core eller quad-core processor. Utifrån denna aspekt så kan en snabb dual-core processor vara den mest kostnadseffektiva valet för dig. Dock så finns den eviga frågan rörande om du skall använda dig av Intel eller AMD kvar.

VI på OC anser att det är en smakfråga för var och en, då båda leverantörerna har ett stort utbud av processorer att välja på. Med en fingervisning att Intel för tillfället har en ledning när det gäller maximal prestanda.

 

Internminne

Urvalet av tillverkare till internminnen är många, men oavsett vilken tillverkare du väljer så är det mängden minne som påverkar spelets prestanda. Grundtanken är att skaffa sig tillräckligt mycket minne för att motverkar en eventuell flaskhals hos din dator, så att datorn slipper låna minne från hårdiskarna med resultatet att datorn börjar kännas långsam. Som vi ser det så är internminnet den billigaste faktorn av de stora tre faktorerna. Så uppskatta ditt behov högt, då man inte kan ha för mycket minne enligt oss.  

OBS!!! Blanda inte minnens storlekar eller tillverkare, håll dig till samma för att maximera prestandan.

 

Hårddisk 

När vi kommer till hårddisk utrymmet så vill du säkert ha en hårdisk som är tillräckligt stor för att rymma alla spel som du vill installera på din dator, vad vi vill upplysa dig om är att du samtidigt bör överväga hastigheten på din hårddisk. En SSD-hårddisk (solid-state-drive) är idealisk när vi pratar om hastighet och är något som vi vill rekommendera.

Idag finns det i huvudsak två typer av hårdiskar på marknaden, nämligen den traditionella mekaniska hårddisken och den nyare SSD-hårddisken.

Några av de fördelar som finns med den nya SSD-hårddisken i jämförelse med den traditionella mekaniska hårddisken är att SSD-disken avger en lägre ljudnivå, den är mindre, mindre känslig, lägre strömförbrukning då den saknar rörliga delar men den är framför allt betydligt snabbare (har en snabbare överföringshastighet) än den traditionella hårddisken.

Det som talar emot SSD-hårddisken just nu är att den är förhållandevis dyr i jämförelse med den lagrings kapacitet man får ut.

Det har därför blivit populärt att kombinera en SSD hårddisk med en traditionell hårdisk där SSD disken får ta hand om operativsystemet, program och favorit spelen, tillsammans med den traditionella hårddisken för lagrings utrymme och plats för fler spel om du får slut på utrymme på din SSD-disk.

 

 

Valet av nedkylning till din speldator, luft eller vattenkylning?

Kylningen kanske inte har så mycket med prestandan på din speldator att göra, men är ändå så viktigt för livslängden på dina komponenter. Är du dessutom intresserad av överklockning vilket går ut på att du pressar dina komponenter till sin bristningsgräns så är det ännu viktigare.

Luftkylning är utan tvekan det vanligaste alternativet och är också det som används i våra system som vi levererar. Men om du som användare tänker driva din processor utöver dess normala specifikationer (genom överklockning) så rekommenderas vätskekylning. Vi erbjuder även olika vattenkylningssystem till din processor (CPU) till rimliga priser, komplett med monteringssatser. Vad som är värt att notera dock är risken som finns med att använda ett vätskekylningssystem och det är så klart att ett läckande vattenkylningssystem riskerar att skada resterande komponenter som du har i din dator.

 

Skall jag ha en DVD-brännare  eller Blueray-brännare?

Det beror på vilken lagringskapacitet som du vill kunna bränna ut där DVD-skivor idag har en lagringskapacitet mellan 4,7 GB (enkelsidig bränning och endast ett lager) till upp till 17 GB (genom dubbelsidig bränning och dubbla lager). Medans en Blue-ray skiva börjar på 25Gb genom enkel bränning och från 50 Gb och uppåt på dubbelbränning. (beroende på tillverkarne av skivan. En DVD-brännare kan inte läsa blue-ray skivor men en Blue-ray bränanre klarar av att läsa DVD, så det är en smaksak och prisfråga vilken optisk läsare du bör välja, De nyaste spelen som kommer ut på marknaden är oftast på DVD-skivor.