Overclockers i LuleåKontakta oss

Mitt kontoLogga in
Kundkorgen () Summa: 0 kr

Köpguide gaming tillbehör

Att du behöver bra datorkomponenter till din speldator eller gaming dator för att du skall kunna spela de senaste spelen kanske inte är något nytt. Samtidigt så är det viktigt att känna till att bara för att du har en bra speldator, så betyder det inte att du kommer få den maximala spelupplevelsen.

En bra dator ger vanligtvis bara halva spelupplevelsen!

För att få den maximala spelupplevelsen så behöver du även rätt typ av tillbehör till din dator i form av; gaming-möss, gaming tangentbord eller ett gaming headset.

Efter en snabb genomsökning på nätet så har vi Overclockers konstaterat att i princip samma tre återkommanden frågor cirkulerar kring inköp av gaming tillbehör. Därför så tänkte vi ge er lite köpråd inom detta område och vi hoppas kunna besvara dessa tre frågor i största möjliga utsträckning med dessa köpråd.

 

Frågorna som ställs är följande;

  • Varför borde jag köpa gaming tillbehör?
  • Vad är det för skillnad mellan de olika gaming tillbehören?
  • Vilket gaming tillbehör skall jag köpa? 

 

För att besvara frågan varför du borde köpa gaming tillbehör? Så kan vi börja med att förklara att samtliga gaming tillbehör, har utvecklats specifikt för och anpassats just för brukandet av datorspel. Det betyder bland annat att materialet som använts för att bygga dessa produkter är mer betständig mot slitage, då datorspelande sliter mycket mer på dessa produkter än vardagligt rutinanvändande. De är vanligtvis också mer ergonomiskt utformade för att du som användare skall kunna spela och nyttja dessa tillbehör under längre tid. Vissa av dessa produkter har även anpassat till specifika spelgenren för att förbättra användarvänligheten, exempelvis genom programmeringsbara snabbknappar på tangentborden eller på möss. Dessa är mycket användbara om du spelar spelgenren så som MMORPG, rollspel eller strategispel. Där du kan behöver låsa specifika tangentkombinationer för olika attacker och för att kunna spela så effektivt som möjligt. Dessa tillbehör har också mycket snabbare responstider (dvs. tiden det tar från det du tryckt på en tangent eller muspekaren tills dess den valda aktiviteten utförs) än vanliga datortillbehör, vilket kan vara avgörande i en spelgenre som FPS (First Person Shooter).

Vi på OC tycker även att ni som spelar spel inte skall glömma bort att även ta del av den fantastiska musiken och ljudeffekterna som finns i spelen. Detta gör ni bäst genom ett gaming headset eller gaming hörlur (hörlurar saknar mikrofon). Till gaming headsetet ingår oftast toppmoderna mikrofoner som underlättar integrationen mellan lagmedlemmar i spel när det så väl behövs.

 

Vad skiljer gaming tillbehören åt och vilken är rätt för mig?

I kommande avsnitt kommer vi gå igenom de skillnader som finns på gaming tillbehören och förhoppningsvis ge er den information som ni önskar för att kunna ta ett beslut om vilket tillbehör ni vill köpa.

Att välja rätt gaming mus

Alla är vi olika och likaså är våra händer! Så det första som du bör tänka på (och på långsikt är det viktigaste) när du skall välja din gaming mus, är att hitta en passform som passar din hand. Att du hittar det grepp som du känner dig bekväm med och som passar din spelstil. Risken som finns med att köpa en felaktig gaming mus kommer enbart leda till att du efter en längre tids användande kommer känna dig ansträngd i hand och handled. Detta kan även i långa loppet leda till kroniska skador eller smärta, så välj med omsorg.

Det finns en rad olika typer av gaming möss att välja på, där tillverkarna vanligtvis delar upp mössen i tre kategorier utifrån på vilken grepptyp som mössen har. De olika kategorierna är uppdelade i palm, claw eller finger tip möss.

  • Palm - är utan tvekan det vanligaste förekommande grepp typen, där du vilar hela din hand på själva musen.
  • Claw - så tar du tag i musen i ett klo liknande grepp där enbart fingertopparna och handflatan vilar mot musen.
  • Finger tip - då denna typ av möss vanligtvis är liten och kompakt, så styr du musen enbart med fingertopparna som ensam vilar mot musen.

 

Efter att du har hittat en tilltalande design och hittat den grepptyp som du känner dig bekväm med, så bör du därefter överväga vilken teknik som du önskar till din gaming mus. Med andra ord vilken typ av sensor som musen borde ha och hur hög DPI (Dots per inch) som du önskar att musen skall kunna läsa. Stirra dig dock inte blind på antalet DPI! Då en gaming mus som har mellan 400-800 DPI räcker utmärkt för majoriteten av datorspelare. Vad du bör lägga ner mer tänketid på är valet av sensor typ, skall musen använda sig av laser optik eller en LED optik?

Tekniskt sätt så är grundprincipen den samma för båda teknikerna, där en sensor tar foton av underlaget och analyserar bilderna för att se om några förändringar i mönstret på underlaget har skett från föregående bild. Dessa förändringar i mönstret motsvarar en förflyttningsriktning samt en hastighet för förflyttningen. Det som skiljer de olika teknikerna ifrån varandra är typen av ljusstråle som används samt den totala ytan som blir belyst.

Laser musen använder sig av en tunn laserstråle som lyser upp underlaget med en belysningsyta på mindre än 1 mm. Denna sensortyp har en väldigt hög precision på rörelseförändringar och sensorn kan därför upptäcka fler detaljer i underlaget i jämförelse med LED optik. LED optik använder sig i sin tur av en lysdiod och lyser upp en större yta av underlaget.

 

Att välja rätt gaming musmatta

Idag är det kanske inte så enkelt val med tanke på det stora utbud som finns. Men valet av musmatta är minst lika viktigt som valet av rätt gaming mus, Vi skulle vilja påstå att dessa två produkter mer eller mindre hör ihop och borde köpas som ett par snarare än enskilda produkter.

De faktorer som påverkar valet av vilken gaming musmatta du bör köpa är:

Vilken typ av material som musmattan är gjord av (hård/mjuk), storleken på mattan, din egen spelstil och till sist vilken typ av mus du använder. Vad som är önskvärt är en musmatta med så pass hög kvalité att den inte slits ut på kort tid, att den har en yta som ger hög respons och precision till musen. En bra tankeregel är att precisionen och responsen varierar beroende på förhållandet mellan vilken sensor typ som musen har samt vilket material som används på själva gaming musmattan. Frågan som du då ska ställa till dig själv är om du föredrar en mjuk (tygmaterial) eller hård musmatta (plastmaterial)? De mjuka musmattorna tenderar ha en högre friktion (vilket ger ett sämre glid) men erbjuder samtidigt en känsla av bättre rörelsekontroll. Medans de hårda musmattorna har bättre glid (på grund av den minskade friktionen) och ger en större frihetskänsla där du själv får avgöra när rörelsen skall stoppas. Ljudnivån varierar också mellan hårda och mjuka musmattor och beror på vilken typ av material som musmattan är gjord av, samt vilken typ av fötter (skates/glides) som musen har. Där de mjuka mattorna är mer eller mindre ljudlösa gentemot de hårda musmattorna.

Valet av musmatta och mus har vi redan påpekat bör göras som ett par, där vi skulle rekommendera en hård musmatta för möss som använder sig av laser optiska medans de mjuka musmattorna passar bättre för möss med LED optisk.

 

Att välja rätt gaming tangentbord

Vad är det nu som är så bra med ett gaming tangentbord till skillnad från de vanliga tangentbord som bara kostar 1/10 av priset? Faktorerna är många men en av de tyngsta är att de flesta tangentbord inte har ghost funktioner som tillåter att flera tangenter trycks ner samtidigt, vilket gör dem högst omlämpliga till datorspelande. Utöver så finns det (baserat på vilken spelgenre som spelas) även ett behov att kunna programmera olika kombinationer av knappar för att kunna spela effektivt, vilket är en funktion som vanligtvis saknas hos de traditionella tangentborden. Vilken typ av tangentbord som du skall köpa är upp till dig eftersom detta är mer av en smaksak, där vissa föredrar höga knappar och andra föredra låga och platta knappar. Det viktigaste är att du hittar ett tangentbord där knapparnas placering är bra och ger dig en bekväm hållning.

Idag är det i huvudsak två olika typer av gaming tangentbord som erbjuds från tillverkarna och dessa är membran tangentbordet samt det mekaniska tangentbordet, så vilket av dessa skall du nu välja?

 

Membran tangentbord

Är utan tvekan det vanligaste tangentbordet idag och är också det billigaste alternativet. Detta beror på att dessa tangentbord produceras i stora volymer samtidigt som tekniken är billigare, vilket hjälper till att pressa ner försäljningspriserna. I dessa tangentbord så används en gummi list som placeras under varje tangent och när tangenten trycks ner så kortsluter gummilisten det underliggande kretskortet, som då registrerar och identifierar vilken tangent som har tryckts ner. Kvalitén varierar ganska mycket mellan dessa tangentbord då tangenterna (gummilisterna) tenderar att slits ut snabbt, vilket får tangenten att kännas sega att trycka ner samtidigt som responsen blir sämre då kretskortet inte kan registrera kortslutningarna. Membran tangentbordet är dock billigare än det mekaniska tangentbordet och har även en lägre ljudnivå vid användning av tangentbordet.

 

Mekaniska tangentbord

Till skillnad från membran tangentbordet som använder sig av gummilister som kortsluter ett kretskort, så använder sig det mekaniska tangentbordet av mekaniska brytare under varje enskild tangent där varje brytare är oberoende av de andra och registrerar därför enbart den enskilda tangenten. Känslan av att skriva på ett mekaniskt tangentbord har jämförts med att skriva på en gammal hederlig skrivmaskin. Det mekaniska tangentbordet är ett populärt alternativ hos programmerare och författare men även bland vanlig yrken som nyttjar datorer mycket och behöver slitstarka tangentbord. Ljudnivån är högre när du skriver och använder ett mekaniskt tangentbord, vilket visa stör sig på. Dessa tangentbord brukar vanligtvis också vara dyrare än membran tangentborden. Till sin fördel har dock det mekaniska tangentbordet en högre kvalité än membran tangentbordet, vilket också resulterar i en längre livslängd. Det beror på att varje enskild brytare i det mekaniska tangentbordet klarar av fler nedtryckningar än membran tangentbordets kretskort. En annan bra fördel är att de mekaniska tangentborden oftast har olika Anti ghosting system som standard vilket hjälper tangentbordet att registrera flera nertryckta tangenter samtidigt.

Övriga funktioner som kan vara kul att överväga när du skall välja ditt gaming tangentbord är exempelvis: om det har någon typ av bakgrundsbelysning, handledsstöd eller profilhanterare för olika spel.

 

Att välja rätt gaming headset

Som vi tidigare påpekade så är spelupplevelsen inte enbart den visuell upplevelse utan även en audio upplevelse! Samtidigt så är ljudkvalitén i dagens spel inte heller bara där för att maximera spelupplevelsen utan kan även nyttjas till spelarens fördel. Detta är vanligt i FPS-spel där ett fotsteg eller ett avlossat skott, kan med hjälp av ett vant öra lokalisera fiendens position i spelet. Vilket är en enorm fördel för spelaren gentemot deras motståndare. Detta är så klart bara möjligt om nu spelarens gaming headset kan återge dessa detaljerade ljud i tillräckligt hög kvalité och med precision. Notera att ju högre kvalité du söker desto dyrare tenderar headseten att bli.

En annan viktig sak som du måste ha i åtanke förutom ljudkvalitén är passformen på headsetet. Headsetet måste vara bekväm att bära, då du kommer ha det på dig under längre perioder. De faktorer som påverkar komforten hos headseten är bland annat vikten på headsetet men även hur headsetet sitter över och runt dina öron. Se därför till att hitta ett headset som du tycker är bekväma först och därefter prioritera ljudkvalitén.

Till sist så kommer vi till frågan om du skall använda headset/hörlurar som är slutna eller öppna? Skillnaden är att slutna kåpor täcker dina öron och isolerar ljudet, vilket är perfekt om du inte vill störa din omgivning. Dessa hörlurar producera vanligtvis också den bästa möjliga basen. Medans de öppna hörlurarna släpper ut ljudet till omgivningen, vilket vissa anser är störande. Bastonerna tenderar att bli sämre i öppna hörlurar men istället är diskanten vanligtvis renare än i de slutna kåporna.

Valet är högst personligt, tänk bara efter vad headsetet skall användas främst till och välj det headset/hörlurar som passar till det användningsområdet.