Overclockers i LuleåKontakta oss

Mitt kontoLogga in
Kundkorgen () Summa: 0 kr

Köpguide stationär dator

När det kommer till valet av vilken stationär dator som du skall köpa in till hushållet, kontoret eller arbetet så kanske du tycker att det är alldeles för mycket att hålla reda på. Men vanligtvis är det faktiskt bara tre faktorer som har den största påverkan på ditt beslut dessa är;

Priskravet du ställer på datorn, vilket användningsområde som är tänkt för den stationära datorn samt dina egna personliga prioriteringar.

 

Vi har på Overclockers försökt sammanställa en köpguide och tagit fram några köpråd till er som är inköpstankar av en stationär dator men vet inte riktigt vad ni är ute efter, vi kommer ta upp några av de beslutsfaktorer som vi har uppfattat varit avgörande hos tidigare kunder.

 

Plats/Storlek

Låt oss börja med storleken av datorchassi, som är en viktig fråga rörande hur mycket plats du har på området som du hade tänkt placera din stationära dator på. Har du gott om plats så kan du lika gärna utgå från den klassiska fullstora datorn (Fulltower).  

Har du kanske inte plats på golvet utan måste ha datorn på själva arbetsbordet? Då måste du fråga dig själv hur mycket av ytan på bordet som du vill eller kan offra till den stationära datorn? Marknaden idag har ett stort urval av olika stationära datorer och storlekar, allt ifrån små kompakta liggande dator chassin till mer kompakta Midtower chassin.

Vad du måste ha i åtanke är att valet av storleken på datorchassi kommer påverka hur din dators slutgiltiga prestanda kommer bli, utifrån vilka komponenter som får plats i det valda chassit. På samma vis så påverkas även dina framtida uppgraderingsmöjligheter och mängden kylning som kan installeras av detta val.

 

Prestanda

Prestandan på en stationär dator beror i huvudsak på tre huvudkomponenter. Dessa är; processorn, grafikkortet och mängden internminne som installeras i datorn. Hur dessa komponenter skall väljas beror på den prestanda som eftersöks och vad som datorn är tänkt att användas till. Är tanken att datorn skall användas till att spela datorspel eller arbeta med krävande redigeringsprogram? Då kommer datorn vara mer prestanda krävande i jämförelse med en dator som är tänkt att mest användas till surfande och enklare kontorsarbete.

Ställ därför frågan till dig själv, Vad skall JAG använda datorn till?

 

Ljudnivå

Ljudnivån på en dator går mer eller mindre hand i hand med hur hög prestanda en dator har. Eftersom en dator som pressas av ett grafikkrävvande spel eller redigeringsprogram behöver komponenter som kan prestera därefter. När dessa komponenter pressas så blir de riktigt varma och behöver i sin tur ordentlig kylning för att kunna utföra sitt arbete ordentligt. Kylningen fås från kylfläktar som monteras i datorchassit, det är fläktarna som monteras i chassit eller sitter på själva komponenterna som är huvudorsaken att datorn ger ifrån sig oljud och antalet fläktar påverkar därefter ljudnivån på datorn. Ett större chassi ger möjligheten att montera större fläktar som kyler bättre på låga varv och är därför tystare under drift än de mindre fläktarna. Likaså så kan även mer passiv kylning i form av kylflänsar installeras som både kyler bra och håller ljudnivån nere eftersom färre fläktar behövs. Men bara för att du väljer en stor dator betyder inte det att den kommer vara tyst, detta beror som sagt på typen och antalet fläktar som monterats, läs på lite innan vilka fläktar som ingår eller fråga vår kunniga personal på OC. Vi har tagit ljudnivån i beaktande och samtliga av våra egna OC datorer har därför en riktigt låg ljudnivå under drift.

 

Strömförbrukning

Förutom att den påverkar miljön så kommer strömförbrukningen hos datorn även påverka din elräkning. Hur stor strömförbrukningen är går även det i hand med hur hög prestanda du har på datorn och vad datorn används till. Där komponenter som ger datorn en hög prestanda i sin tur kräver mer ström för att kunna drivas, mer ström leder till mer värme vilket i sin tur leder till fler fläktar som behövs för att kyla komponenterna, som i sin tur behöver ström för att drivas. Utvecklingen av dagens datorkomponenter har gjort dem allt mer energieffektiva och sänkt komponenternas strömförbrukning.

Övrigt så är det värt att påpeka att du kommer få mer prestanda per betald krona om du väljer en stationär dator över en bärbar dator där du betalar extra för att datorn skall vara liten och mobil.